مقدمه
چاپ فلکسو / امروزه صنعت چاپ با پیشرفتهای زیادی مواجه شده است. صنایع بستهبندی رشد بسیار چشمگیری داشتهاند و از انواع چاپ و مدلهای مختلف برای بستهبندی انواع محصولات استفاده میشود. همچنین با پیشرفت در این زمینه، استفاده از لفافها و لیبلها در بستهبندی مواد غذایی افزایش زیادی داشته است.
همین دلایل موجب شده تا شناخت دستگاههای فلکسو و دیگر دستگاههای مربوط به طراحی بستهبندیها و چاپ دیگر موارد نظیر کتاب و دفتر برای طراحان اهمیت بسیاری داشته باشد. در ادامه این مقاله به معرفی چاپهای فلکسو پرداخته شده و مزایا و ویژگیهای این نوع چاپ بیان میشود.
چاپ فلکسو چیست؟
کلمه فلکسو از یک واژه لاتین به معنای انعطافپذیر گرفته شده است که نشان میدهد این نوع چاپ بر روی مواد انعطافپذیر نظیر پلاستیک، کاغذ و سلفون صورت میگیرد. چاپ فلکسو گرافی یک روش چاپ است که به وسیله یک لوح برجسته با کلیشه انجام میشود. این لوح برجسته به سیلندر دستگاه متصل شده و با جابهجایی سیلندر، حرکت میکند. با استفاده از این دستگاه چاپ میتوان تمامی سطوح مورد نظر نظیر فویل، نایلون، کاغذ، کارتن و غیره را طراحی نمود.
در سال 1980 با تولید یک تمبر پلاستیکی، فلکسوگرافی کار خود را آغاز نمود. از آن سال به بعد، با پیشرفت تکنولوژی این نوع چاپ، با تحولات بسیاری روبهرو شده، به طوریکه در حال حاضر چاپ 60درصد از بستهبندیهای صنعتی، به وسیله دستگاه فلکسو انجام میشود. در دستگاه چاپ فلکسو، فرآیند برش و دوخت به طور همزمان اتفاق میافتد و همین موجب میشود تا هزینه و زمان کمتری برای چاپ استفاده شود.
فرآیند چاپ فلکسو
نایلون و دیگر مواد انعطافپذیر شامل سه مرحله اصلی شده که در ادامه هر کدام به تفضیل معرفی میشوند؛
1. ساخت کلیشه یا پلیت
کلیشه همان لوحهای برجسته هستند که برای انواع چاپ به صورت فلکسو مورد استفاده قرار میگیرند. اولین روش برای ساخت کلیشهها، استفاده از پلیتهای حساس به نور و فتوپلیمری است. این نوع پلیت، زیر نور ماورا بنفش قرار گرفته و قسمتهای مشخصی از آن پس از عبور نور، سخت شده و با یک برش شسته میشوند. شسته شدن پلیت یا کلیشه مخصوص فلکسو لیبل، در محلول آب و مایع صابونی و در دمای 40 درجه صورت میگیرد.
2. چسباندن کلیشه یا نصب آن
در فرآیند چاپهای فلکسو برای هر رنگی که در چاپ به کار میرود به یک پلیت یا کلیشه نیاز است. همانطور که گفته شد، هر کلیشه بر روی یک سیلندر نصب میشود و باید دقت داشت که ترتیب نصب کلیشهها به درستی و در سر جای خود باشد تا در نهایت چاپ بهترین شکل خود را داشته باشد. به این عمل انطباق چاپ یا ریجستری میگویند. برای دقیقتر نصب شدن کلیشه، باید بر روی آن یک علامت گذاشته شود که به آن ریجستر گفته شده و به صورت علامت + یا همان به اضافه است.
3. چاپ فلکسو
پلیتهایی که به روش آنالوگ یا دیجیتال ساخته شدهاند، چاپ فلکسو (Flexo printing) کارتن یا دیگر مواد را انجام میدهند. قسمتهای برجسته پلیت حاوی مرکب بوده و به تناسب نیاز میتوان میزان مرکب را تغییر داد. همچنین این میزان مرکب همواره باید مورد کنترل قرار گیرد تا نمونه محصول فوق نهایی عاری از هرگونه لکه، نقطه و کثیفی باشد. یکی دیگر از مواردی که بر روی فلکسوگرافی تأثیر دارد، تیغه چاپ یا دکتربلید است.
این تیغه از رسیدن مرکب اضافی به آنیلوکس و سپس پلیت جلوگیری میکند. در نهایت سطح چاپی پلیت بر روی محل چاپ قرار گرفته و تصویر منتقل میشود و قبل از رسیدن سیلندر بعدی به آن، مرکب قبلی به وسیله یک خشک کن، بر روی سطح چاپ خشک خواهد شد. مرکبهای به کار رفته، انواع مختلفی دارند و شامل مواردی نظیر مرکبهای پایه حلال، پایه آب، یووی و غیره میشوند. برای خشک کردن هرکدام از این نوع مرکبها باید از روشهای مخصوص استفاده نمود. به طور مثال برای خشک کردن مرکب یووی، به نور فرابنفش نیاز است.
ویژگیهای اصلی فلکسو گرافی
تناژ چاپی بالا
برخلاف چاپ آفست که بر اساس تیراژ است، فلکسوگرافی بر اساس تناژ صورت میگیرد. به همین دلیل تصمیمگیری برای انتخاب تکنیک چاپ به تناژ کار برمیگردد. در تناژهای بالا اغلب از چاپ هلیو و در تناژهای پایین چاپهای فلکسو مقرون به صرفهتر هستند.
تنوعپذیری فلکسو
انواع متریال های فلکسو برای بستهبندی موادغذایی، لبنیات، خشکبار، شیرینی، نوشابه، آب معدنی، حبوبات، کنسرو، محصولات سلولزی و غیره مورد استفاده قرار گرفته و در صنایع مختلف کاربرد دارد.
مقرون به صرفه بودن
از ویژگیهای اصلی این نوع چاپ میتوان به سرعت بالا در چاپ و امکان استفاده از تکنولوژیهای بستهبندی اتوماتیک اشاره نمود. همین موارد موجب کاهش هزینههای تولید خواهند شد. چاپ هلیو در این موارد مشابه فلکسو است، با این تفاوت که کلیشههای ژلاتینی فلکسو به مراتب از سیلندرهای فلزی چاپ هیلو ارزانتر و مقرون به صرفهتر هستند.
معایب
از معایب چاپ فلکسو میتوان به امکان تغییر رنگ در حین چاپ اشاره کرد. باید توجه نمود که در هر مرحله از چاپ اگر رنگها به خوبی خشک نشوند، امکان دارد در مرحله بعدی، مرکبها با یکدیگر ترکیب شده و رنگ اصلی تغییر کند. همین میتواند علت خرابی فلکسوگرافی نهایی باشد. همچنین کیفیت چاپ نهایی فلکسو به نسبت چاپ هلیوگرام کمتر بوده و چاپ متوسطی را دارد.
این روش چاپ به نسبت دیگر روشها مانند آفست و هلیو، یک روش فقیرتر به حساب میآید به این دلیل که دستگاههای چاپ امروزی بسیار از نوع فلکسو پیشرفتهتر بوده و عملکرد راحتتری دارند. همچنین امکان خرابی در محصول نهایی نیز بسیار کمتر است.
قیمت
عوامل متعددی بر روی قیمت این نوع چاپ تأثیر دارد که در ادامه مهمترین آنها نامبرده میشود؛
- اولین اقدام برای چاپ فلکسو تهران، ساخت کلیشه است. هر کدام از انواع کلیشه، قیمتهای متفاوتی دارند. هزینه کلیشه بعد از مشخص شدن تعداد رنگ و طراحی آن محاسبه خواهد شد.
- سطح چاپ اعم از نایلون، کارتون، سلفون، لیبل و غیره بر روی قیمت فلکسو موثر خواهد بود.
- میزان سفارشات هر چه بیشتر باشد، امکان تخفیف و کمتر شدن هزینه نیز وجود دارد. قیمت نهایی چاپ بعد از اتمام کار و مشخص شدن وزن دقیق محصول چاپی، قابل محاسبه است.
مواد قابل چاپ
فویل(متالیز)، فیلن های پلستیکی مانند پلی پروپیلن×، سلفون، نایلون، پلی استر، پی وی دی سی، پلی اتیلن، دستمال کاغذی، انواع کاغذ؛ کالاهای چاپ شده با این روش : لفاف فیلمی، چتر، پرده، کیسه های دستی تبلیغاتی، لفاف های شیرینک، لفاف هاب بسته بندی پفک نمکی، و لفاف های بسته بندی مواد غذایی و …
مجموعه آریا رول به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های فعال در زمینه تولید و ارائه انواع برچسب و ریبون، آماده پاسخگویی و ارائه مشاوه به خریداران محترم می باشد. جهت استعلام قیمت لیبل کاغذی، لیبل pvc، صدفی، لیبل پشت چسبدار، انواع لیبل و ریبون و خرید کاغذ لیبل با ما در تماس باشید
بدون دیدگاه